Hiiumaa Köök ja Pagar OÜ tähistab järjepideva Hiiumaa toidutootjana tänavu juba 110. juubelit, ent täna kasutuses oleva ettevõtte nime ja näoga tuldi välja 2018. aasta juunis, kirjutab Ehemaitse.ee.
- Hiiumaa Köök ja Pagar OÜ turundusspetsialist Arno Kuusk Foto: Kairi Oja
Põhjus, miks Hiiumaal suurimale toidutootjale n-ö uut nägu otsima hakati, oli Hiiumaa Köök ja Pagari turundusspetsialisti Arno Kuuse sõnul asjaolu, et varasemalt kasutati toodetel eraldi kaubamärke “Hiiu Köök” ja “Hiiu Pagar”, kuid Hiiu tähendas paljude Tallinna ja Mandri-Eesti klientide jaoks asumit Nõmme linnaosas.
“Meie tooteid ei seostatud kohe kuidagi Hiiumaaga,” selgitab Kuusk portaalile
Ehemaitse.ee.
Nagu ikka, nõuab iga suurem muudatus mõistagi aega ning vajab põhjalikku läbimõtlemist. “Põhiosa uuest identiteedist ja selle osadest töötasime välja suures piires poole aasta jooksul – jaanuar kuni juuni 2018. Tegime koostööd turundusagentuuriga Goldbaum, kes rebrändingu sisulise poolega tegeles. Seda koostööd oleme jätkanud senini, sest väga suure tootesortimendi tõttu on meil veel pakendeid, mille tüübi, kujunduse ja materjalide osas otsime jätkuvalt uusi lahendusi,” jätkab Kuusk.
Kindlasti ei tulnud otsus rebrändinguprotsessi algatamiseks Kuuse sõnul kergelt. “Ometi peavad täna kõik osapooled seda ainuõigeks otsuseks,” märgib ta.
Enam kui pool Hiiumaal valmistatud toidutoodangust läheb Kuuse sõnul igapäevaselt Mandri-Eestisse ning seetõttu konkureerib Hiiumaa Köök ja Pagar OÜ suurte kaubamärkide ja tootjatega. “Jõudsime arusaamani, et lisaks juba mainitud põhjustele polnud meie senine visuaalne pool piisavalt atraktiivne ja konkurentidega n-ö samal pulgal. Nii saigi senine Pühalepa kihelkonna punase tooni ja pitsilise logoga visuaal ajalooks,” meenutab Kuusk.
Kuna ettevõtte varasem ärinimi oli Kuuse sõnutsi pikk, konarlik ja segane, sai rebrändingu üheks eesmärgiks muuta kaubamärk ja ettevõtte nimi samaks. Kuusk räägib, et kogu protsessi jooksul oli erinevaid nime- ja logovariante päris mitu, mille plussid ja miinused tuli ritta seada.
“Rebrändinguprotsessi kuud möödusid erineva intensiivsusega: oli nädalaid, kus tuli kas ettevõttesiseselt või koos turundusagentuuri tiimiga koos istuda mitmeid kordi, ja oli ka perioode, kus töö käis rohkem n-ö sektsioonides,” kommenteerib ta.
Rebrändinguga oli turundusspetsialisti sõnul seotud parasjagu suur tiim nii ettevõtte enda kui ka turundusagentuuri poolt.
- Hiiumaa Köök ja Pagari uue näo inspiratsioon oli Hiiumaa – traditsiooniline korendusaed on osa Hiiumaast.
Hiiumaa Köök ja Pagar tootepakendid
Agentuur: Goldbaum
Loovjuht: Andres Siem ja Alina Luther
Kunstiline juht: Alina Luther
Projektijuht: Piret Lauri ja Elis Lilleõis
“Hiiumaa köök ja Pagar poolt oli projektijuhiks disainer Elis Lilleõis, kuid kuna rebränding hõlmas lisaks logole ja kujundusele ka mitmete uute pakendite kasutuselevõttu, olid pidevalt protsessi kaasatud nii juhtkond, tootmisjuht, arendusjuht-tehnoloog kui ka müügiosakonna töötajad,” valgustab Kuusk. Turundusagentuuri Goldbaum poolt olid rebrändinguga seotud projektijuht Piret Lauri, loovjuht Andres Siem ja disainer Alina Luther.
Tulevikku ning edasisi arenguid ennustada raske
Kuhu praeguseks nii brändi kui organisatsiooni tasandil välja ollakse jõutud või kuhu ollakse teel, on Kuuse sõnul praegu keeruline hinnangut anda. “Ühest küljest on suur töö tehtud ja põhikomponendid logo, põhivärvide, fontide, elementide ja üldise stiiliga on kõik paigas. Teisalt aga on meil pidevalt turule tulemas uusi tooteid, mille pakenditega käib töö täna ja kindlasti ka edaspidi,” kõneleb ta.
“Samas on ka tooteid, mille aasta eest turule tulnud pakendeid me juba täna muudame,” lisab Kuusk. Ta jätkab, et eelkõige on soov rebrändingu käigus välja töötatud elemente kasutada edaspidi selliselt, et oldaks igal tasandil ühtse ja äratuntava näoga.
Asukohamääratlus brändinimes viitab kohalikule toorainele
“Selge asukohamääratlusega ettevõtte- ja brändinimi viitab eelkõige soovile pakkuda kohalikku toorainet ja Hiiumaale omaseid maitseid ning visuaalses lahenduses äratuntavaks kujunduselemendiks olevad Lääne-Eestile omased korendusaia latid toetavad seda ideed igati,” räägib Kuusk.
“Kindlasti soovime, et meie brändiga seostataks Hiiumaad, siinset puhast keskkonda ja toitu, aga ka kvaliteeti ja traditsioone maitsva toote valmistamisel,” kinnitab ta.
Kuuse sõnul on ettevõttel tervikuna praegu enim hea meel selle üle, et uue brändivisuaali ja sellega kaasnevad muudatused võtsid ettevõtte töötajad ruttu omaks ja seeläbi oli ka lihtsam uue brändiga väljapoole minna. “Sest lisaks üldisele turundusele oli meid kogukonnas turundamas mitukümmend n-ö brändisaadikut,” lisab ta.
Ettepanekute ja erinevate nägemuste vastastikku pendeldamine on Kuuse sõnul taolise protsessi lahutamatu osa ning ühtki viga, mida tahtnuks teisiti teha või takkajärgi võiks esile tuua, tema sõnul ei olegi. “Ühest küljest võib ju õelda, et pool aastat nullstaadiumist valmistooteni on perioodina lühike ja aega võinuks rohkem olla, aga teisalt ei näe, et rohkema aja korral oleks üldine pilt palju muutunud – kui, siis ehk oleksime jõudnud mõned lisatooted koheselt uutesse pakenditesse rüütada, ei muud,” hindab Kuusk tagantjärele.
Otsustega ei tohiks tormata
Kindlasti on taolise protsessi puhul tema sõnul ülioluline, et otsuseid ei tehtaks uisapäisa ning kui kedagi mõni element häirib, siis tuleb see kohe osapooltega selgeks rääkida, sest eeldatavalt jääb loodu kasutusse aastateks või isegi aastakümneteks.
“Meil läks ses mõttes väga hästi, et agentuuri loovtiim käis meie juures nii inimeste kui toodetega tutvumas ning see andis neile selge pildi ettevõtte olemusest ja sihtidest ning seetõttu sujus koostöö väga ladusalt,” näeb Kuusk põhjust rõõmustamiseks.
Ta jätkab, et kindlasti on saarte toodetel tervikuna oma fenomen, mis kõnetab ja tähelepanu pälvib. “Kui nüüd võrrelda omavahel Muhu-, Saare- ja Hiiumaa toidutoodangut, siis võibolla kõige suurem erinevus on see, et meie naabritel on suuremaid tootjaid ja üleriigiliselt teada-tuntud kaubamärke rohkem,” oletab Kuusk.
“Kindlasti nii meie kui ka iga teine siinne tootja üritame omal moel esile tuua Hiiumaad ja selle eraldatust, meretagust maad ja isemoodi huumoriga inimesi lootuses, et see tähelepanu pälviks ning mõningase turueelise looks,” lausub mees reipa enesekindlusega.
Nagu iga tootja, on ka Hiiumaa Köök ja Pagar oma aasta plaanidesse arvestanud mõningase toodangumahu- ja käibekasvu ning seni on need eesmärgid Kuuse sõnul üldiselt ka saavutatud.
“Meie toodangut müüb ca 150 kauplust üle Eesti ning ka see arv on pidevalt suurenemas. Tõsi on, et traditsiooniliste pagaritoodete tarbimine on pigem languses, aga eks selle vastu aitab uute ning tervislike lisanditega toodetega turule tulek,” arutleb Kuusk.
- Uued tootepakendid on toonud erinevaid tunnustusi.
Väärikalt hinnatud valikud
Oma toodete ja uudistoodete tutvustamiseks viiakse ettevõtte poolt erinevates kauplustes üle Eesti pidevalt läbi tooteesitlusi. “Tooteesitluse käigus klientidelt saadav tagasiside on väärtuslik allikas nii juba turul olevate toodete kohta kui uute toodete väljatöötamisel,” tõdeb Kuusk.
Viimasel ajal on ettevõttele Kuuse sõnutsi palju rõõmu toonud erinevad tunnustused rebrändingu eest. “ADC* Eesti Disainiauhinnad 2019 konkursil rebrändingu kategoorias kuld, igapäevapakendi kategoorias pronks ning NAPA BALTIC Baltimaade pakendidisaini konkursil võitsid Hiiumaa Köök ja Pagar tootepakendid valmistoidu kategoorias esikoha,” loetleb ta edusamme.
Seotud lood
Kaasaegses ärikeskkonnas on kaubamärgi tuntus ja eristumine iga ettevõtte kohustus. „Valgusreklaamindusest ja viidandusest on saanud valdkonnad, milleta kaubamärgid tuntust ei kogu ning ei jõua tihedalt asustatud ärimaastiku kaardile,” nendib reklaamlahenduste tootja Adfactory Design OÜ juhatuse liige Jan Mägi.